Kontoret er ferielukket frem til mandag den 2. januar 2023. Ved akutte henvendelser henvises til døgnvagten.
top

Uskiftet bo

Efterlevende ægtefælles mulighed for at sidde i uskiftet bo

Hvis afdøde var gift og ægteparret har formuefællesskab og/eller skilsmissesæreje, har den efterlevende ægtefælle ret til at sidde i uskiftet bo med ægtefællernes fælles børn. Efterlader den afdøde ægtefælle fuldstændigt særeje, skal der skiftes.


Efterlader den afdøde ægtefælle børn fra et tidligere ægteskab/forhold (særbørn), kan den efterlevende ægtefælle kun sidde i uskiftet bo med de af førstafdødes særbørn, der giver tilladelse til, at den efterladte ægtefælle sidder i uskiftet bo.

De børn der bliver omfattet af et uskiftede bo vil først arve, hvis den efterlevende ægtefælle senere

  1. Vælger at skifte det uskiftede bo,
  2. Indgår nyt ægteskab eller
  3. Afgår ved døden.

Den efterlevende ægtefælle bevarer rådigheden over ægtefællernes samlede formue. Uskiftet bo kan derfor for eksempel give den efterlevende ægtefælle mulighed at blive boende i den hidtidige fælles bolig. Ægtefællen må ikke misbruge formuen. Et uforholdsmæssigt stort forbrug (dvs. misbrug) giver arvingerne ret til at kræve boet skiftet. Eventuelle forsikringsbeløb fra førstafdøde ægtefælle indgår i det uskiftede bo.


Den efterlevende ægtefælle kommer til at hæfte for afdødes gæld. Det anbefales derfor, at der indrykkes proklama i Statstidende, så den efterlevende ægtefælle får overblik over eventuel gæld, inden boet udleveres.

Det anførte fremgår af Dødsboskiftelovens § 24 og Arvelovens §§ 17-25.

Hvad siger vores klienter?