Kontoret er ferielukket frem til mandag den 2. januar 2023. Ved akutte henvendelser henvises til døgnvagten.
top

Boudlæg uden skiftebehandling

Nogle gange består dødsboet af så få midler, at aktiverne blot udleveres til arvingerne uden en egentlig bobehandling

Når der kun efterlades en beskeden formue


Nogle gange består dødsboet af så få midler, at aktiverne blot udleveres til arvingerne uden en egentlig bobehandling. Det kaldes boudlæg.

Boudlæg sker, hvis afdødes formue fratrukket rimelige udgifter til: 

  1.  Begravelse
  2. Omkostninger ved boets behandling og
  3. Gæld sikret ved pant


Ikke overstiger 47.000 kr. (gældende i år 2022).

    

I sådanne tilfælde vil dødsboet blive udleveret til de nærmeste efterladte med det samme. I alle tilfælde hvor reglerne om boudlæg gælder, er det Skifteretten der vurderer, hvem den nærmeste efterladte er, men det vil som regel være den, der har sørget for begravelsen.

Den der får midlerne udleveret har pligt til at betale for begravelse, for retsafgift og for eventuelle udgifter i forbindelse med bobehandlingen. Skifteretten kan betinge udleveringen af dødsboet af, at den der modtager midlerne først rydder afdødes bolig. Den der får boets midler hæfter ikke for afdødes gæld.

For så vidt angår bedemanden er det vigtigt at få aftalt skriftligt, hvilke opgaver bedemanden skal løse, samt hvad det kommer til at koste. Det er ofte en af de pårørende, som lægger ud og betaler bedemanden og begravelsen - og så sidenhen får refunderet udgiften af afdødes dødsbo. Ved man hvilket pengeinstitut afdøde benyttede, og er der penge på en af afdødes konti, kan man som regel få lov til at hæve det krævede beløb.

Hvis der ikke er penge i boet skal den, der har bestilt begravelsen, betale for den.

Hvis ingen ønsker at bestille begravelsen (og dermed betale/lægge ud), skal kommunen sørge for begravelsen.

Rent praktisk foregår boudlæg på den måde, at man allerede på første møde i Skifteretten fastlægger, om boudlæg er muligt. Herefter bliver dødsboet straks udleveret til den nærmeste efterladte.

Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at involvere en advokat ved boudlæg.

Det anførte fremgår af Dødsboskiftelovens § 18.

 

Hvad siger vores klienter?